Social freezing. Objednajte sa ❄️.

Staňte sa darkyňou + Darček 🎁.

Social freezing. Objednajte sa ❄️.

Staňte sa darkyňou + Darček 🎁.

Známa gynekologička: Neplodnosť každého desiateho páru je záhadou, niekedy stačí správne načasovať sex

26.4.2023
12 min.

To, čo bolo pred pár rokmi zázrakom, je dnes dostupnou terapeutickou metódou. Takto nenapreduje len liečba vážnych ochorení, ale aj neplodnosti. Tá dnes trápi viac párov, ako by sme čakali. S gynekologičkou Judit Tóth sa rozprávala Silvia Mabena.

V rozhovore s gynekologičkou Judit Tóth, ktorá sa špecializuje na diagnostiku a liečbu neplodnosti, sa dočítate:

  • akú nádej na dieťatko majú ženy s rakovinou,
  • čo je za nárastom neplodnosti,
  • prečo pár nemusí hneď utekať na umelé oplodnenie,
  • akú silu pri otehotnení má psychológia,
  • vďaka čomu je liečba neplodnosti dostupnejšia aj finančne.
Na Slovensku je podľa štatistických údajov neplodných 15 až 20 % párov. 90 % z nich môže s pomocou lekárov otehotnieť. Foto: PEXELS/J. Borba, Mart production

Zameriavate sa na veľmi špecifický odbor a zároveň veľmi náročný. Prečo ste si ho vybrali?

Máte pravdu, liečba neplodnosti je psychicky veľmi náročný proces. Po neúspechoch bývajú  páry a najmä pacientky psychicky vyčerpané, vtedy veľmi pomáha empatický prístup lekára. Mňa na tomto odbore fascinuje to, ako dynamicky sa rozvíja. Iba za posledné roky sme pri liečbe neplodnosti dosiahli vďaka pokroku v modernej medicíne neuveriteľné úspechy. Mňa ako lekárku veľmi teší, že väčšine párov túžiacich po dieťatku vieme u nás na klinike ReproMedica v Bratislave pomôcť.

Existuje štatistika neplodnosti párov?

Diagnóza neplodnosti sa týka asi každého šiesteho páru. V 50 % je príčina u žien, v 40 % u mužov a asi 10 % je takzvaná idiopatická sterilita, čiže nevysvetliteľná neplodnosť, kedy príčinu nevieme určiť ani podrobnými vyšetreniami.

S akými poruchami plodnosti prichádzajú páry na Slovensku za odborníkmi?

Najčastejšou príčinou neplodnosti u žien je nepravidelná alebo chýbajúca ovulácia pri syndróme polycystických ovárií, endometrióza, nepriechodnosť vajcovodov, myómy na maternici alebo polypy maternice. Veľa žien je neplodných aj pre vyčerpanie vaječníkov, ku ktorému dochádza kvôli vyššiemu veku pacientky alebo je toxicky podmienené, napríklad po chemoterapii, rádioterapii a po opakovaných chirurgických zákrokoch v malej panve. U mužov sa najčastejšie stretávame s poruchou tvorby spermií (porucha spermiogenézy), ktorá vzniká v dôsledku škodlivých vplyvov prostredia, pre nesprávnu životosprávu, nedostatočnú pohybovú aktivitu, pre fajčenie, užívanie alkoholu, drog, streroidov a toxických látok, cytostatík či ožarovania. Medzi raritnejšie príčiny u mužov patria nepriechodnosť semenovodov, hormonálna a anatomická príčina alebo infekcia genitálií.

Pôsobením niektorých cytostatík, ktoré sa využívajú pri liečbe rakoviny, môže dôjsť k dočasnej alebo trvalej neplodnosti. V akej miere chemoterapia zasiahne plodnosť a sexuálne funkcie pacienta závisí na type a dávke liečiva a od veku pacienta. Foto: PEXELS/Schvets production, P. Tankilevich

Ak sa páru nedarí otehotnieť, zrejme sa to hneď nerieši umelým oplodnením, odborne označovaným ako IVF (In vitro fertilizácia)... Akými liečebnými postupmi sa u nás lieči neplodnosť?

Najskôr musíme diagnostikovať príčinu neplodnosti a potom navrhujeme liečbu. Nemusí to byť hneď umelé oplodnenie, ako hovoríte. V mnohých prípadoch pomôžu aj jednoduchšie liečebné metódy. Napríklad nepravidelnú ovuláciu vieme liečiť hormónmi. Umelo vyvoláme ovuláciu. Stačí ultrazvukom odsledovať, ako reagujú vaječníky a pri potvrdenej ovulácii vieme načasovať pohlavný styk. Iba ak jednoduchšie liečebné metódy nevyjdú, hľadáme ďalšie možnosti liečenia neplodnosti.

Je pravda, že v minulosti problém s neplodnosťou nemalo toľko párov ako v súčasnosti? Ak áno, vieme, aké sú príčiny?

Toto súvisí s faktom, že v súčasnosti veľa párov rodičovstvo plánuje až vo vyššom veku. U žien po 35-tich rokoch plodnosť výrazne klesá. Ak žena začne uvažovať nad dieťatkom až po dosiahnutí kariérnych cieľov, býva už staršia a môžu sa objaviť problémy s plodnosťou. Povedala by som, že hlavným rizikovým faktorom pri neplodnosti je vyšší vek partnerov a predovšetkým ženy.

Za nárastom neplodnosti párov lekárka Judit Tóth vidí životný štýl a najmä odkladanie rodičovstva na neskôr. Foto: PEXELS/G. Fring

Sú okrem veku ešte ďalšie faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú plodnosť u žien a mužov?

Počas života môžu byť ľudia vystavení vplyvom, ktoré plodnosť výrazne znižujú alebo spôsobujú neplodnosť, napríklad cytostatiká, ktoré sa využívajú pri liečbe nádorových ochorení, rádioterapia a tiež promiskuita s rizikom infekcie a uzatvorením vajcovodov. Nezanedbateľný je aj vplyv znečistenia životného prostredia. Tiež nezdravý životný štýl s rastúcim vekom kumuluje neplodnosť.

Často sa hovorí aj o psychickom nastavení páru...

Spomínam si na pacientku, ktorej sa asi päť rokov nedarilo otehotnieť. Urobili sme potrebné vyšetrenia, mala si prísť po hormonálnu liečbu a na úplne poslednej kontrole sa zistilo, že jej mešká menštruácia a je tehotná. Myslenie človeka dokáže zázraky. Možno už samotný prístup, že si pár zvolí inú cestu, vyhľadá pomoc IVF centra a tento aktívnejší prístup im napokon pomôže pri otehotnení. Pacientka v šoku, že to nemôže byť pravda, my v príjemnom šoku s ňou. Napokon, počatie dieťatka je zázrak. Potom som sa o ňu starala počas celého tehotenstva a aj druhé dieťatko počala spontánne. Počas mojej kariéry sa takéto prípady stali viackrát.  

Hovoríte s partnermi na prvej konzultácií aj o psychickej pohode?

To je veľmi ťažká téma a ja nie som odborníčka v psychológii. Myslím si, že psychológ vie pri liečbe neplodnosti veľmi pomôcť. Každá pacientka je individuálna a neexistuje jednotný recept, ako sa správne psychicky naladiť na otehotnenie. Niektorým veľká túžba pomáha iných naopak blokuje. Zvyknem párom odporučiť návštevu psychológa, pretože si myslím, že by to malo byť súčasťou liečby.

Lekárka Judit Tóth za svoju prax zažila prípady spontánneho otehotnenia u párov, kde odborníci hovorili o neplodnosti. Foto: PEXELS/Mart production, N. Vaitkevich

Čo v prípadoch, keď po dieťatku túži pacientka s onkologickým ochorením? Spomínali ste, že chemoterapia môže spôsobiť neplodnosť. Má žena s onkologickým ochorením nádej na dieťatko?

Vo väčšine prípadov vieme aj u takejto pacientky zachovať do budúcnosti jej zdravé vajíčka, o ktoré by prichádzala počas liečby onkologického ochorenia. Keď je pacientke diagnostikované onkologické ochorenie, potrebujeme vyjadrenie od onkológa, či pred začiatkom liečby súhlasí s odberom vajíčok. Následne v natívnom cykle alebo pri minimálnej stimulácii vaječníkov môžeme získať niekoľko vajíčok, ktoré sa zmrazia. Po úspešnej onkologickej terapii má žena túžiaca po dieťatku k dispozícii svoje zmrazené vajíčka. Podobný postup sa uplatňuje aj pri najčastejšie sa vyskytujúcom type rakoviny, pri karcinóme prsníka u ženy. Bohužiaľ, táto diagnóza sa pomerne často vyskytuje už aj u mladších pacientiek. Ak sa podchytí v skorom štádiu, úspešnosť liečby je veľmi vysoká. Medicína v súčasnosti ponúka postupy, ktorými vieme pomôcť týmto ženám uchovať si zdravé vajíčka práve pre obdobie po úspešnej liečbe. U onkologických pacientov, mužov, je odber materiálu (spermií) s následným zmrazením vzorky ešte jednoduchší a netreba absolvovať chirurgický zákrok ako u žien.

Kedysi to bola tabu téma, dnes IVF preplácajú poisťovne ako bežný liečebný zákrok. Foto: iStock

Po akom dlhom čase pokúšania sa o dieťatko by mal pár vyhľadať pomoc?

Poruchu plodnosti definujeme vtedy, ak pri pravidelnom nechránenom pohlavnom styku nedochádza k otehotneniu po jednom roku. Toto platí u žien do 35 rokov. Po roku by pár mal vyhľadať gynekológa prvého kontaktu. Staršie ženy by nemali toľko čakať.

Čo všetko čaká pár pri vyšetreniach plodnosti?

Základné vyšetrenia zahŕňajú pohovor s pacientkou so zameraním na detailnú anamnézu a gynekologické vyšetrenia ako gynekologické palpačné vyšetrenie, vyšetrenie v zrkadlách, odber onkocytológie z krčka maternice, odber sterov z pošvy a z krčka maternice na vylúčenie infekcie, ultrazvukové vyšetrenie pacientky, odber krvi na hormonálny profil, vrátane Anti Müllerovho hormónu, ktorý je ukazovateľom ovariálnej rezervy. U mužov tiež zisťujeme anamnézu a vyšetrujeme spermiogram. Ostatné doplnkové vyšetrenia sú ordinované priamo v centre reprodukčnej medicíny na základe výsledkov vstupných vyšetrení eventuálne v súvislosti s predchádzajúcimi neúspechmi liečby neplodnosti.

Sú tieto vyšetrenia časovo a finančne náročné?

Spomínané vyšetrenia nie. Dokonca aj hormonálny profil pacientke hradí poisťovňa. Muži si spermiogram môžu dať urobiť v urologických ambulanciách alebo aj v IVF centrách.

Vyšetrenia a väčšina liečebných postupov na reprodukčných klinikách prebieha ambulantne bez nutnosti niekoľko dňovej hospitalizácie. Na klinike ReproMedica sú niektoré konzultácie s lekárom či embryológom možné už aj online. Foto: ReproMedica

Aká je úspešnosť liečenia porúch plodnosti u nás na Slovensku?

Väčšine pacientov vieme našťastie pomôcť. Tá úspešnosť závisí od zvolenej liečebnej metódy. Pri inseminácii, čo je ambulantný výkon, kedy pomocou katétra vkladáme spermie do maternice pacientky počas načasovanej ovulácie, je úspešnosť okolo 10 % až 15 %. To je pomerne nízke číslo a verejnosť o tomto fakte veľmi nevie. Ďalšou možnosťou pre pár s poruchou plodnosti je IVF terapia (In vitro fertilizácia). Pri tejto metóde sa pacientka stimuluje pomocou hormónov. Naším cieľom je získať viac vajíčok, ideálne okolo 12 až 15 a ak sú zrelé, majú väčšie šance na úspešné oplodnenie spermiami. Vzniknuté embryá sledujeme, ako sa vyvíjajú a vykonáme ich transfer do maternice. Pri tejto metóde liečby je úspešnosť otehotnenia 40 až 45 %. Túto úspešnosť vieme ešte vylepšiť kultiváciou embryí, keď ich vývoj sledujeme počas piatich dní a vieme vyselektovať tie najlepšie. Keď sú do maternice vložené embryá po 5-dňovej kultivácii (embryo je v štádiu blastocysty), úspešnosť dosiahnutia gravidity sa blíži ku 50% až 60%. Ďalšou možnosťou pre neplodné páry je použitie donorských vajíčok. Tie pochádzajú od mladých zdravých žien a úspešnosť otehotnenia je najvyššia, je to vyše 60 %.

Sú toto najnovšie spôsoby liečby neplodnosti, ktoré sa používajú aj vo svete?

Áno, toto sú najinovatívnejšie liečebné postupy a umožňujú ich aj slovenské zákony. V susednej Českej republike je zákonmi dovolené aj náhradné materstvo, keď páru potomka vynosí iná žena. Toto je indikované, keď pacientka opakovane prichádza o nenarodené dieťatko. Tieto potraty sa dejú napríklad pre vývojovú chybu maternice, pre myómy, môže tam byť imunologický faktor. Slovenská legislatíva v súčasnosti náhradné materstvo neumožňuje.

Lekárka MUDr. Judit Tóth pochádza z Dunajskej Stredy a už 12-rokov pracuje ako gynekologička a pôrodníčka. Dlhé roky pracovala na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Nových Zámkoch a v Galante. Plánovanému rodičovstvu a liečbe neplodnosti sa začala venovať potom, čo sa na oddelení v nemocnici často stretávala s prípadmi neplodnosti u žien, ktoré museli odporúčať na reprodukčné kliniky. V súčasnosti sa špecializuje na diagnostiku a liečbu organických aj funkčných porúch reprodukčných ženských orgánov v tíme odborníkov na bratislavskej klinike reprodukčnej medicíny ReproMedica a na klinike reprodukčnej medicíny ReproGenesis v Brne.

Lekárka Judit Tóth v súčasnosti pôsobí v tíme odborníkov na klinike ReproMedica v Bratislave. Foto: ReproMedica, S. Mabena

Je IVF metóda pre ženu (pár) časovo a finančne náročná?

Jeden cyklus IVF terapie trvá asi mesiac vrátane transferu embrya. Hormonálna liečba trvá asi dva týždne, potom nasleduje odber vajíčok, v ideálnom prípade do maternice vkladáme 5-dňové embryo a za 14 dní robíme tehotenský test. S tehotenským testom uzatvárame cyklus a vyhodnocujeme, či sa nám podaril alebo nie. Toto je samotná liečba, ktorej predchádzajú vyšetrenia. Od pacientky potrebujeme spomínaný už hormonálny profil, lebo na základe neho vieme plánovať stimuláciu. Od muža potrebujeme spermiogram, ak parametre nie sú úplne ideálne, odporúčame vitamíny, návštevu urológa a zopakovanie spermiogramu po troch mesiacoch. Pred IVF sa robia tiež odbery na sexuálne prenosné ochorenia a stery, aby sa predišlo akýmkoľvek komplikáciám. Dobrou správou je, že prvé tri cykly IVF terapie do 40. roku života ženy z veľkej časti hradia poisťovne.

Čo v prípade, keď IVF metóda nevedie v tehotenstvu?

V drvivej väčšine prípadov je IVF úspešná. Ak predsa len žena neotehotnie, veľmi závisí od toho, aké ďalšie možnosti pár dokáže akceptovať. Pacientka môže byť v situácii, že s jej vlastnými vajíčkami otehotnenie nie je možné, pretože sú nekvalitné. Vtedy páru odporúčame zvážiť možnosť vyskúšať to s vajíčkami od darkyne, aby sa tehotenstvo podarilo.

Darkyňou vajíčok môže byť iba zdravá žena vo veku 18-33 rokov. Odbery robia reprodukčné kliniky, ktoré darkyňu dôkladne vyšetria. Okrem krvných testov darkyňu testujú aj na pohlavné choroby, absolvuje tiež genetické testy a veľmi dôležitý je aj jej výzor. Foto: PEXELS/Anait film, UNSPLASH/O. Lopez

Kto môže darovať tieto vajíčka? Môže to byť napríklad niekto v rámci pacientkinej rodiny?

Nie, darcovstvo vajíčok je striktne anonymný program. Snažíme sa však pre príjemkyňu nájsť darkyňu s podobným vonkajším výzorom. Pozeráme sa najmä na farbu očí, farbu vlasov, výšku, váhu, pleť a krvnú skupinu. Darkyne tiež vypĺňajú dotazník o tom, aké majú záľuby a záujmy, aké vzdelanie dosiahli. Pri výbere darovaného vajíčka pozeráme v prvom rade na fyziognómiu darkyne.

Je fakt alebo mýtus, že pri umelom oplodnení je väčšia pravdepodobnosť, že žena počne dvojičky?

V minulosti sa stávalo častejšie, že po umelom oplodnení nastávala geminálna (viacplodová) gravidita, pretože sa robili transfery dvoch alebo viacerých embryí do maternice. V súčasnosti preferujeme transfer jedného embrya, pretože embryá dokážeme kultivovať a vyberáme na transfer to najživotaschopnejšie. Viacplodové tehotenstvo je spojené s väčšími komplikáciami počas tehotenstva. Pri geminálnej gravidite je až 30 %-né riziko predčasného pôrodu a aj pre samotnú matku je náročnejšia ako jednoplodové tehotenstvo. Pri liečbe neplodnosti sa  snažíme všetkým prípadným komplikáciám predchádzať, preto je vhodnejší transfer jedného embrya.

Originálnu verziu článku nájdete na portály dobré noviny.

Kliknutím na „Súhlasím“ súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení na zlepšenie navigácie na stránke, analýzu používania stránky a pomoc pri našom marketingovom úsilí. Viac informácií nájdete v našich zásadách o ochrane osobných údajov.